joomla templates top joomla templates template joomla
Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Wandel, Fiets, MTB en Ruiter routes

Minicamping 't Vresselsbos aan Het Vressels Bos en de Hazenputten

Het Vressels Bos ligt ten oosten van de kern Nijnsel en is gelegen op een stuifzandrug van ruim 250 hectare. Midden in het Vressels Bos ligt vennengebied de Hazenputten.

Wie nu door het Vressels Bos wandelt zal zich maar moeilijk kunnen voorstellen dat hier in de vorige eeuw nauwelijks een boom te bekennen was. Het gebied bestond grotendeels uit zandverstuivingen en heide.
Aan de randen van het gebied woonden boeren die veel last hadden van het stuifzand.
Om de akkers te beschermen werd daarom besloten de stuifzanden te bebossen. In die tijd werden vrijwel uitsluitend naaldhoutsoorten toegepast.

Beheer

Het hedendaagse beheer door Staatsbosbeheer richt zich meer op het verkrijgen van een meer gevarieerd bosbeeld, met ondermeer inlandse eik, linde en beuk. Om te voorkomen dat de in het bosgebied gelegen Hazenputten verdrogen, wordt concurrerende beplanting rondom de vennen verwijderd.

Het gebied rondom de vennen wordt begraasd door Schotse Hooglanders. Bijzondere vegetatie komt vooral rondom de vennen voor. Het gebied kent een rijke vogelpopulatie waaronder de geelgors, het goudhaantje maar ook de buizerd, havik en zwarte specht.

Routes

Door het Vressels Bos zijn verschillende wandel- en ruiterroutes uitgezet. Ook loopt een regionale ATB-route door het gebied.
De diverse wandelroutes zijn verkrijgbaar op de camping.


Brabantse Natuurpoorten op 100 meter afstand van minicamping 't Vressels Bos

Brabantse Natuurpoorten zijn hét startpunt om de natuur te ontdekken, te ontspannen of lekker actief buiten te zijn. Bij Natuurpoort De Vresselse Hut tref je een 4 meter hoge sleutel als herkenningspunt. Er staat een paneel met informatie over de routes, natuur- en cultuurhistorie in de omgeving.

Natuurpoort De Vresselse Hut:

  • Ligt in een prachtige, groene omgeving;
  • Heeft een horecagelegenheid;
  • Ligt aan het fiets- en wandelroutenetwerk;
  • Biedt informatie over het natuurgebied;
  • Is startpunt voor verschillende (thema)routes;
  • Heeft een parkeervoorziening.

Plan je eigen route op http://www.planjeroute.nl/ hier kun je zoeken naar mooie routes of zelf je eigen route uitstippelen